familie

Kluten

recurvirostridae - avocets, stilts

Deze familie vogels telt twee soorten : de kluten en de steltkluten.  Ze behoren tot de steltlopers en worden 30 tot 45 centimeter groot.  Met hun lange smalle poten stappen ze sierlijk door het water.  Hun kleuren zijn meestal zwart en wit met een beetje bruin aan de kop.  Zowel de wijfjes als de mannetjes zien er hetzelfde uit.  Ze lusten vooral schelpdieren, garnalen, insectenlarven, wormen en vis. 

De vogels komen over de hele wereld voor behalve op de Zuid- en de Noordpool.  Ze broeden op open plaatsen dicht bij het water soms in grote groepen.  Als er gevaar loert kunnen ze erg veel lawaai maken om hun vijand weg te jagen.  De nesten zijn eenvoudig en worden goed beschermd.  Hierin liggen 3 tot 4 licht gekleurde eitjes.

foto’s : us fish & wildlife service, brett donald, port of san diego, public

10 soorten

Amerikaanse kluut

Amerikaanse kluut

Australische steltkluut

Australische steltkluut

Amerikaanse steltkluut

Amerikaanse steltkluut

bandsteltkluut

bandsteltkluut

zwarte steltkluut

zwarte steltkluut

andeskluut

andeskluut

kluut

kluut

Zuid-Amerikaanse steltkluut

Zuid-Amerikaanse steltkluut

Australische kluut

Australische kluut

steltkluut

steltkluut