familie

Koala’s

phascolarctidae - koala bears

De koala is een buideldier dat behoort tot de klimbuideldieren.  Hij komt alleen voor in het verre Australië.  De kleuren van hun pels kunnen verschillend zijn.  Maar hoe ouder hij wordt, hoe grijzer.  Ze hebben een korte staart, die eigenlijk nergens voor dient. 

Koala’s eten bijna alleen bladeren van de eucalyptusboom.  De bladeren hebben veel vezels en vergif dat voor de meeste andere dieren gevaarlijk is.  Maar er zit zoveel nat in de bladeren dat de koala’s daarnaast niet veel meer hoeven te drinken.  Zolang er genoeg eten is, kunnen ze prima samenleven met mensen, maar ze hebben wel veel ruimte nodig.  

Het zijn trage dieren en slapen bijna de hele dag, het liefst in een boom.  Ze noemen hem wel eens de grootste slaper van alle dieren.  De rest van hun tijd zoeken ze vooral eten of zoeken een leuk mannetje of vrouwtje om mee te paren.  Ze bewegen het liefst als de zon onder is en kunnen zelfs heel goed zwemmen.  Klimmen kan hij ook als de beste.  Ze leven het liefst alleen.  Als er een andere koala te dichtbij komt durven ze wel eens blaffen.  In de natuur zijn ze heel moeilijk te vinden, omdat ze zich zo stil houden.

Het koalajong wordt na vijf weken geboren, maar is dan nog kaal, blind en maar 2 centimeter lang.  De zes maanden daarop brengt het door in de buidel van de moeder, waar het melk drinkt uit een van de twee tepels. In de zes maanden daarna eet het jong een soort brij van de moeder.  Daarin zitten voorgekauwde eucalyptusblaadjes van de mama.

100 jaar geleden was de koala bijna verdwenen op onze aarde, maar gelukkig hebben we het op tijd gezien.  Nu is de koala beschermd.  Ook wordt hij nu bejaagd door dingo’s en wilde honden.

foto’s : gnu, quartl, cody pope, benjamint444