familie

Lamantijnen

manatees - trichechidae

Lamantijnen zijn een familie zeekoeien die al meer dan 50 miljoen jaar bestaan.  Ze zijn dichte familie van de olifanten en zijn zeezoogdieren.  De andere familie zeekoeien noemen we doejongs.  Je kan de twee families uit elkaar houden door de vorm van hun staart.  De staart van de lamantijn heeft de vorm van een peddel, terwijl die van de doejong gevorkt is.  De dieren grazen de bodem van de zee af in ondiep water.  Ze houden van zeegras en leven in moerasachtige kusten van Noord- en Midden-Amerika tot de kust van West-Afrika. 

De vorm van hun lichaam is aangepast aan het water. De voorpoten en de staart zien er uit als vinnen. Als je het skelet van de lamantijn bekijkt, dan zie je zelfs geen achterpoten meer. Aan de voorpoten zitten zelfs vingernagels. Onder water sluiten ze hun neusgaten. De lippen zijn vrij dik en worden gebruikt om gras af te trekken. In de bek zitten hoornplaten die ervoor zorgen dat het gras gemalen wordt. Er zitten bij de mannetjes zelfs nog twee korte stoottanden die niet meer worden gebruikt.

Omdat het zoogdieren zijn, moeten ze regelmatig boven water komen om te ademen.  Slapen gebeurt tussendoor en duurt meestal maar een 20 minuten.  Je vindt de dieren vooral in groepen samen op plaatsen waar het water wat warmer is.  De jongen worden één jaar door de moeder gedragen.  Meestal is het ook maar één jong per nest.

foto’s :  scott sossong,

3 soorten