soort

De Maleise vliegende kat

galeopterus variegatus - malayan flying lemur - sunda flying lemur

De Maleise vliegende kat hoort bij de huidvliegers en heeft nog enkele andere namen zoals de lemur, de colugo, de cobego en de koeboeng.  Je vindt deze dieren in Maleisië en enkele buurlanden.  Ze leven in de regenwouden of in de buurt van kokosvelden en bananenbomen.  Zelfs in parken in Singapore is deze vliegende kat te zien.  Ze zijn ongeveer 40 centimeter groot.  Hun grote ogen staan in hun brede kop met bovenop twee ronde oortjes.  Aan de poten zitten klauwen om vlot in de bomen te kunnen klimmen.  Tussen de tenen zit een dunne huid en tussen de nek, het lijf en de poten zit een grotere vlieghuid.  De staart wordt gebruikt om te sturen.  Ook hun tanden zijn apart en gebruiken een soort kamtand om hun huid te verzorgen. 

Er bestaan nog zoogdieren die zo een vlieghuid hebben : de suikereekhoorn, de vliegende eekhoorn en de opossum.  De Maleise vliegende kat is grijsbruin met enkel witte vlekken.  Ze leven liefst alleen en zitten heel de tijd in de bomen.  Overdag zitten ze in holen in de bomen van het regenwoud maar komen tijdens de vooravond uit de toppen.  Ze klimmen eerst rustig hoog in een boom en laten zich dan vallen van de ene boom naar de andere telkens een paar takken lager.  Zijn ze helemaal onderaan gekomen, dan kruipen ze opnieuw de boom in en beginnen opnieuw.  Soms kunnen ze wel tot honderd meter ver zweven in de lucht.  Het kruipen zelf gebeurt wat stuntelig, soms wat springend naar boven. 

Ze rusten vaak op een tak of hangen er onder.  De vliegende katten eten knoppen, bladeren en bloemen.  Met hun lange tong, maar ook hun handen proberen ze te eten.  Veel drinken doen ze niet, maar krijgen vooral uit de bladeren veel water binnen.  Hun sterke maag kan veel bladeren tegelijk aan.  Ze krijgen maar één jong dat ze 60 dagen in de buik dragen.  Als het geboren wordt, kan het nog niet veel en blijft het eerst lang bij mama om verder op te groeien en alles te leren.  Door het kappen van de bossen en de jacht verdwijnen er vele dieren.  Toch staan ze nog niet op de rode lijst.  De dieren zijn wel moeilijk te houden in dierentuinen. 

foto’s : holopainen, norman lim, garbut