soort

De Mexicaanse wormhagedis

mexican mole lizard - bipes biporus - five-toed worm lizard

De Mexicaanse wormhagedis is een tweepotige wormhagedis die ook nog de ajolote wordt genoemd.  Hij wordt 20 centimeter lang en heeft twee kleine zwarte oogjes.  De bek is moeilijk te zien en de schubben zijn erg glad zodat het dier zich makkelijk en snel kan ingraven. 

De dieren leven van wormen en termieten waarop ze onder grond jagen.  Zelf komen ze maar erg weinig boven de grond, tenzij na zware regenval.  Het voortplanten gebeurt door het leggen van eieren.  Zoals de naam het zegt leven ze in Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten.  Daar houden ze van droge en zanderige streken met weinig struiken en lichte begroeiing, woestijnen en weilanden.  Op de rode lijst van bedreigde dieren staan ze als veilig genoteerd.  

Ze hebben 2 molachtige voorpootjes die worden gebruikt om te graven.  Er zitten dikke vingers aan met stevige nagels en klauwtjes.  De achterpoten ontbreken. 

Zoals bij vele hagedissen kunnen ze bij gevaar hun staart afwerpen.  Die zal echter niet meer terug groeien.  Uiterlijk lijken ze op een dikke regenworm die makkelijk in de knoop kan raken tijdens de vervelling.