familie

Muskuskangoeroeratten

hypsiprymnodontidae - musky rat-kangaroos

Muskuskangoeroeratten zijn een familie klimbuideldieren die enkel voorkomen in Australië.  Ze worden ook gewoon muskuskangoeroes genoemd.  Er bestaat maar één soort meer : de muskuskangoeroerat.  Het is een klein dier dat leeft in de regenwouden van Australië.  Vroeger bestonden er meer soorten van, maar die zijn allemaal utgestorven.  Sommigen plaatsen deze dieren bij de kangoeroeratten, anderen vinden dat ze meer op kangoeroes lijken.  Het beste is dat ze in een aparte familie zitten. 

De enige soort die nog in leven is, is ongeveer 20 tot 35 centimeter groot.  Ze hebben een roodbruine kleur, een kale staart en kale oren.  Ook hebben ze vijf tenen wat andere kangoeroes niet hebben.  Hun maag is eenvoudig en kan gewoon gras vermalen.  Als ze lopen, doen ze dat meestal op hun vier poten.  Vele kangoeroes lopen op hun achterpoten.  Deze soort geeft ook flinke geurtjes af : muskus.  Vandaar dat ze ook hun naam hebben gekregen.  Zowel mannetjes als vrouwtjes geven deze geuren af. 

De dieren leven alleen of in paartjes.  Het zijn dagdieren die leven van noten, zaden en insecten.  In de nacht slapen ze in een nest dat op de grond is gemaakt.

foto’s : panbk, rambling man

slechts één soort meer