soort

De muskusos

ovibos moschatus - musk ox, muskox

De muskusos is een groot en plomp dier.  Het is familie van onze geit en schaap en leeft in het hoge Noorden waar het vrij koud is.  Zijn naam dankt hij aan de geur die hij verspreidt.  Zijn ganse vacht kan ruiken naar muskus, iets wat sterk ruikt.  

Het dier heeft een grote kop en een brede snuit.  Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben hoorns.  Deze hoorns zijn aan de kop breed en dik, buigen naar beneden en aan de punt weer omhoog.  De hoorns van mannetjes zijn breder dan die van vrouwtjes.  Ze hebben een erg langharige vacht met haren van bijna een meter lang.  Deze vacht bedekt de staart en de oren en hangt in de winter tot op de brede hoeven.  Je begrijpt dat ze dan ook in koude gebieden leven met zo een dikke vacht.  De vacht is in de zomer donkerbruin en in de winter zwartbruin. In de lente verliest hij zijn dikke wintervacht.  Hij weegt tot bijna 400 kilogram en zijn tot ruim 2 meter lang.  In ons land komen muskusossen niet in het wild voor.

Muskusossen zijn dagdieren.  Ze leven samen in groepen van een 20 tot 100 dieren.  Het voedsel bestaat uit mossen, twijgen van bosbessen, grassen, wilg, berk en verscheidene kruiden in de zomer.  Hij wordt tot 23 jaar oud.   De belangrijkste vijand is de wolf.  Bij gevaar vormen de volwassen muskusossen een kring om de kalveren heen, met de hoorns naar de buitenzijde.  Zo hebben de wolven schrik om in de kring te komen.  Schrik om een slag van de hoorns te krijgen.  Die hoorns gebruiken de stieren ook om tegen elkaar te vechten.  Vaak om een vrouwtje te krijgen.  Ze stoten dan wel 20 keer per dag met hun koppen tegen elkaar terwijl ze hard komen aangelopen.  Deze kopstoten zijn te horen tot wel 2 km in de omtrek.

foto’s : creative commons, us fish & wildlife, hannes grobe, quartl