geslacht

Neusberen

nasua

De neusberen zijn kleine zoogdieren die behoren tot de familie van de kleine beren.  Je vindt ze in Zuid-Amerika in Argentinië tot het zuiden van Noord-Amerika.  Ze leven van insecten, maar ook fruit en andere vruchten.  Het zijn dieren met een spitse snuit die ze makkelijk overal kunnen insteken.  Ze kunnen hun neus vlot bewegen.  Terwijl andere wasbeerachtigen liever in de nacht leven en jagen, doet de neusbeer dat overdag.  De mannetjes leven  alleen, terwijl de vrouwtjes met hun jongen optrekken.  Soms leven die met 20 neusberen in een groep.  Slapen doen ze veilig in een boom. 

De ganse dag loopt een neusbeer met zijn neus tegen de grond op zoek naar diertjes om op te eten.  Als hij iets lekkers heeft geroken, dan graaft hij met zijn voorpoten en duwt zijn snoet in het zand om te wroeten.  Ook dode boomstronken worden uit elkaar getrokken op zoek naar lekkers.  De prooien worden eerst flink over de grond gerold, zodat ze de neusbeer niet in zijn neus kunnen steken. 

Per dag kan hij flink wat afstappen op zoek naar prooidieren.  Als de prooien te groot zijn, worden ze eerst in hun nek dood gebeten.  De neusberen zijn geen rustige en stille dieren.  Ze kunnen hard roepen en schreeuwen tegen elkaar.  Dat is hun manier om met elkaar te praten. 

foto’s : vassil, liz roy,

3 soorten

rode neusbeer

witsnuitneusbeer

nelson-neusbeer