soort

De nevelpanter

neofelis nebulosa - clouded leopard

De nevelpanter is een katachtige die leeft in de bossen van Nepal, Birma en Zuid-China.  De Borneose nevelpanter behoort niet tot deze familie en wordt gezien als een aparte familie.  De Taiwanese nevelpanter is sinds 30 jaar niet meer gezien en is waarschijnlijk uitgestorven.  De gewone nevelpanter heeft een hoogte van 30 tot 40 centimeter.  Ze zijn stevig gebouwd en hebben een grijsbruine vacht met opvallende vlekken met een donkere rand.  Van alle katachtigen hebben zij de langste hoektanden van ongeveer 5 centimeter.  Enkel de tijger heeft er grotere. 

Deze panter is een knappe boomklimmer en gebruikt hiervoor zijn scherpe klauwen en grote poten.  Met zijn dikke staart kan hij goed zijn evenwicht houden.  Heel veel is er over de nevelpanters in het wild niet geweten.  We weten wel dat hij jaagt op dieren die ook in en rond de bomen leven zoals gibbons, makaken en civetkatten.  Maar ook hertachtigen, vogels en stekelvarkens worden gegeten.  Hij klimt in een boom en wacht soms wel uren tot er een gepaste prooi passeert.  Dan wacht hij tot het dier onder de boom staat en springt op de nek van de prooi.  Met de sterke kaakspieren wordt het dier gedood terwijl de hoektanden in de nek worden gestoken.  Een grotere prooi wordt meerdere keren gebeten in de nek. 

Als de wijfjes een nest jongen krijgen zijn dat er meestal 2 tot 4 welpen.

foto’s : creative commons, joanne merriam, photosbypaulo, vearl brown