soort

De Nubische wilde ezel

nubian wild ass - equus africanus africanus

De Nubische wilde ezel is een soort ezel die ook de steppe-ezel wordt genoemd.  Hij is familie van de huisezel die bij ons vaak voorkomt.  Deze ezelsoort is wel sterk bedreigd.  Het zijn sterke dieren die makkelijk te houden zijn.  Ze zijn slank en mooi van kleur van lichtbruin tot grijs.  Ze worden tot 120 centimeter hoog aan de schouders gemeten.  Hun kop is groot en de oren zijn eerder smal. 

Je vindt de dieren in de bergen van Noord-Afrika, maar ook op graslanden, halfwoestijnen en rotsachtige streken. Het zijn dieren die liever tijdens de nacht eten of vroeg in de ochtend. Als het overdag te heet is, dan rusten ze op plekjes in de schaduw. Ze houden van grassen en kruiden.

De vrouwtjes leven samen met hun jongen, maar de mannetjes leven apart in kleine groepen. De dieren durven vaak ruzie maken door elkaar te schoppen met hun achterpoten of te bijten in de nek. Jongen die worden geboren, blijven nog een paar dagen bij de mama en los van de kudde. Als het veulen zijn mama goed herkent, dan sluiten ze aan bij de grote kudde.

foto’s : ikiwaner, bartov, pivonka