familie

Numbats

myrmecobius fasciatus - banded anteater - marsupial anteater - walpurti

De numbat is een buideldier dat enkel in Australië voorkomt.  Het is de enige soort en wordt ook wel de buidelmiereneter genoemd.  Het is zo groot als een eekhoorn.  Zijn vacht is roodbruin en grijs met strepen over het ganse lijf.  Hoewel hij geen buidel heeft, is het toch een buideldier.  Waarschijnlijk had hij heel lang geleden wel een buidel, maar heeft hij die met de jaren niet meer gebruikt. 

De dieren eten mieren en termieten.  Met hun sterke voorpoten en lange klauwen kunnen ze knap mierennesten openbreken.  Met hun lange tong van wel meer dan 10 centimeter likken ze de termieten en de mieren uit het nest.  Om te slapen kiezen de dieren een holle boomstam of iets wat er op lijkt.  Als hij slaapt sluit hij het hol af met zijn rug en maakt er als het ware een schild van.  Het is stilaan een bedreigde diersoort geworden.

foto’s : gnangarra, stephane bortzmeyer, martybugs, helenabella