soort

Het Oost-Chinees muskushert

dwarf musk deer - chinese forest musk deer - moschus berezovskii

Het Oost-Chinees muskushert is soort die voorkomt in het noorden van China en Vietnam. Daar leven ze in naald- en loofbossen boven de 2000 meter hoogte.  In Vietnam leeft het dier in streken met veel kalksteen.  Het zijn nachtdieren die zich voeden met bladeren, grassen, mos, korstmossen, scheuten en twijgen.  De dieren zijn erg schuw en blijven het hele jaar binnen hetzelfde gebied. 

 Mannetjes maken gebruik van hun grote muskusklier om hun plaats te verdedigen en om vrouwtjes aan te trekken.  Wanneer ze opgewonden zijn, maken ze grote sprongen en scherpe bochten.  Ze kunnen knap in bomen springen om te ontkomen aan hun vijanden.  De belangrijkste roofdieren zijn luipaarden, marters, vossen, wolven, lynxen en vooral mensen.

Tijdens de eerste twee maanden van hun leven liggen de jonge herten verborgen op afgelegen plaatsen weg van de moeder.  Zij komt haar jongen op vast tijdstippen bezoeken om te voeren en te spenen.  Ze kunnen maximaal 20 jaar oud worden.

foto’s : mallik