soort

De oostelijke zandvos

vulpes pallida - pale fox

De oostelijke zandvos wordt ook de vale vos genoemd.  Ze komen voor in woestijngebieden in het noorden van Afrika.  Hun vacht is beige tot roodbruin van kleur met een blekere buik.  Ze hebben ook lange oren en poten en een zwarte punt op hun staart.  Ze worden tot 45 centimeter groot en komen voor op droge plaatsen.  Drinken doen ze weinig en halen hun vocht uit het voedsel dat ze eten.  

De vossen leven in kleine familiegroepen van een ouderpaartje met zijn jongen. Ze leven in zelf gegraven holen die tot 15 meter lang kunnen worden en tot 3 meter diep. Ze eten bessen, fruit, maar ook vogeltjes, kleine dieren en zelfs aas. Er bestaan een vijftal ondersoorten van de vale vos al naargelang de streek waar ze voorkomen. Echt bedreigd is de vale vos niet.

foto’s : lilje, sahara conservation fund, shiver911