orde

Opossummuizen

paucituberculata - shrew opossum

De opossummuizen zijn een groep zoogdieren die enkel in Zuid-Amerika voorkomen.  We noemen ze ook nog opossumratten.  Er is maar één familie meer die nog leeft.  Vele soorten zijn al uitgestorven.  Ze leven in dichte bossen en graslanden hoog in de bergen. 

Groot zijn ze niet.  Ze zijn ongeveer 12 centimeter en hebben een lange snuit en een harige staart.  Het zijn vleeseters en jagen vooral op insecten, wormen en kleine zoogdieren.  Ze hebben kleine oogjes en zien niet zo best.  Ze jagen in de vroege avond als het een beetje donker begint te worden.  Hierbij horen ze zeer sterk allerlei geluiden en gebruiken ze hun snorharen om hun prooi te ontdekken. 

Een groot deel van hun leven zitten ze in ondergrondse gangen.  Omdat ze op plaatsen leven die door de mensen moeilijk te bereiken zijn, weten we er eigenlijk ook niet zoveel van.

foto’s : animal diversity web

1 familie - enkele soorten

ecuadoropossummuis

peruopossummuis

chiliopossummuis