onderfamilie

Otters

lutrinae - otters

De otters zijn roofdieren die behoren tot de marterachtigen.  Het zijn echte waterdieren waarvan er ongeveer 13 soorten leven.  Ze hebben een lang lijf met korte poten.  Tussen hun tenen hebben ze zwemvliezen.  Hun staart is lang en behaard.  Rond hun snoet zitten snorharen die erg gevoelig zijn.  De meeste soorten hebben ook scherpe klauwen waarmee ze hun prooien vangen.  Op de vacht zitten lange dekharen die waterdicht zijn zodat het water niet aan hun donsharen kan.  Ze zouden anders erg veel kou hebben.  Luchtbellen die tussen de dekharen zitten, zorgen ervoor dat de otters zich warm kunnen houden. 

De dieren zijn viseters, maar lusten ook kikkers, kreeftjes, vogels en soms zoogdieren.  Ze moeten veel eten omdat ze veel energie nodig hebben om onder water te zwemmen.  De meeste otters leven alleen, maar enkelen leven in groep.  Ze spelen erg graag en ploeteren in de modder langs de kant van het water.  Door overal uitwerpselen achter te laten of geurtjes aan bomen of struiken, maken ze duidelijk aan andere dieren of otters dat deze plaats van hen is.  Soms gebruiken de otters van één familie dezelfde plaats om te plassen. 

Otters komen op vele plaatsen ter wereld voor, maar niet in Australië of erg hete plaatsen zoals de woestijnen.

foto’s : sarefo, joemess, us fish wildlife center, eric gaba

13 soorten

slanke otter

haarneusotter

Chileense otter

moerasotter

rivierotter

Europese otter

kustotter

reuzenotter

vlekhalsotter

kleinklauwotter

zeeotter

langstaartotter

Kaapse otter