familie

Paardachtigen

equidae - horse family

De paardachtigen zijn een familie van onevenhoevigen.  Tot deze familie behoren de paarden, de ezels, de halfezels en de zebra’s.  Wilde paardachtigen leven op grasvlakten in Afrika en Azië.  Twee soorten zijn door de mensen tam gemaakt : de ezel en het paard.  Ze worden als rijdier gebruikt of om lasten te laten dragen. 

Het zijn planteneters met lange poten.  Aan elke poot zit één hoef.  Ze hebben ook een lange nek en lange, smalle kop.  Hun oren staan rechtop en zijn vrij groot.  Hun lange haren in de nek noemen we manen.  Ze hebben ook een lange staart.  Mannetjes zijn steeds groter dan de vrouwtjes. 

De dieren leven van grassen, maar ook bladeren, knoppen en wortelen vinden ze lekker.  Het zijn ook dieren die je steeds in groep ziet, zelfs met andere hoefdieren.  Miljoenen jaren geleden leefden er nog meer onevenhoevigen, maar die zijn jammer genoeg uitgestorven.  De paardachtigen zijn een van de weinige families die het hebben overleefd. 

Er zijn ook paardachtigen die al lang uitgestorven zijn.  Door hun botten op te graven kunnen we ontdekken hoe deze dieren er ongeveer hebben uitgezien. 

foto’s : e kils, harder, charles knight,

5 ondergeslachten