onderfamilie

Paardantilopen

grazing antelope - hippotraginae

De paardantilopen zijn een onderfamilie dieren die behoren tot de holhoornigen.  Je vindt ze in erg droge streken van Afrika en Arabië.  Het zijn allemaal grote dieren met lange, rechte of licht gekromde hoorns.  Ook de oren kunnen vrij groot zijn.  Ook hun hoeven zijn groot om vlot door de droge zandgronden te stappen.  Hun vacht is zwart, wit of bruin van kleur met op het gezicht strepen of vlekken.  De vrouwtjes troepen vaak samen met ongeveer 20 tot 25 dieren.  Meestal is er ook één mannetje bij die de groep verdedigt tegen andere mannetjes.  Hiervoor gebruikt hij zijn hoorns.  De jongen zijn meestal erg speels en hollen de ganse dag door. 

De dieren leven van taai gras, peulvruchten, knollen en meloenen.  Ze paren erg langzaam en krijgen weinig jongen.  Omdat er dan ook nog eens op gejaagd wordt door de mens, zijn ze erg bedreigd.  Zo is de Kaapse blauwbok al tweehonderd jaar uitgestorven.  De Arabische oryx is dertig jaar geleden gered en in dierentuinen verder gekweekt.  Maar ook de addax en de algazel zijn sterk bedreigd. 

foto’s : cburnett, grika, matt knight, gnu free, bodlina

3 geslachten / 8 soorten

addaxen

addax

sabelantilopen

roanantilope

blauwbok

zwarte paardantilope

oryxen

beisa

gemsbok

algazel

Arabische oryx