familie

Papegaaivissen

parrotfishes - scaridae

De papegaaivissen zijn een familie baarsachtige vissen die horen bij de lipvisachtigen.  Ze hebben een bek die lijkt op de snavel van een papegaai en ze kunnen wel één meter groot worden.  Hun kleuren zijn zeer bont en kunnen groen, blauw en bruin zijn.  Ze leven tussen de koraalriffen in grote scholen. 

Ze zwemmen op dezelfde manier als de lipvissen en gebruiken enkel hun borstvinnen om te zwemmen.  Met de scherpe bek schrapen ze algen af van de rotsen en de koralen.  Hierbij maken ze vaak vele koralen stuk.  Als je duikt of snorkelt in de buurt van een papegaaivis, dan hoor je hem peuzelen aan de koralen.  De restjes worden terug uitgepoept als fijn wit zand. 

Je kan moeilijk dicht bij hem komen als je gaat duiken.  Tijdens de nacht ligt hij rustig tussen de takken van de koralen te slapen.  Hij spuwt een slijm uit dat hem beschermt tijdens de nacht tegen parasieten.  

Alle papegaaivissen worden als vrouwtjes geboren, maar tijdens het opgroeien kunnen er enkele veranderen in grote mannetjes.  Deze zorgen er voor dat ze vele vrouwtjes rondom zich hebben. 

foto’s : albert kok, n hobgood, gustavo gerde, richard ling

4 soorten

blauwbandpapegaaivis

bultkoppapegaaivis

tweekleurige papegaaivis

roestnekpapegaaivis