soort

Het penseelzwijn

potamochoerus porcus - red river hog, bush pig

Het penseelzwijn of rivierzwijn is een wild varken uit de wouden van Afrika.  Het boszwijn is ook familie van hem.  Het heeft een opvallend rode vachtkleur.  Over de rug loopt een witte streep.  Ook heeft het dier een wit masker rond de ogen, op de wangen en op de kaak.  De snuit en het voorhoofd zijn zwart.  Op de wangen zitten witte kwastjes en aan het uiteinde van de grote oren zit een lange witte haarkwast dat lijkt op een penseel.  Het dier kan ruim één meter lang worden en minder dan één meter hoog.  Mannetjes zijn iets groter dan vrouwtjes.  Ook heeft het mannetje knobbels aan beide zijden van de snuit en scherpe slagtanden.

Het eet vooral wortelen en knollen, afgevallen vruchten, grassen en kruiden, eieren, aas, insecten, slakken en hagedissen.   Om knollen, wortelen en insecten te vinden, woelt het met zijn grote snuit de grond om.  Penseelzwijnen kunnen op deze manier veel stuk maken op het veld van boeren.  Afgevallen vruchten vindt het vooral door op het geluid van apen af te komen.  De apen zijn gek op allerlei vruchten.  Het zwijn leeft vooral in de nacht.  Overdag schuilt hij in dichte struiken.  Het is ook een goede zwemmer. 

Ze leven in kleine troepen van 4 tot 20 dieren, bestaande uit een mannetje (beer), enkele zeugen en hun jongen.   De beer verdedigt zijn groep tegen roofdieren.  De luipaard is zijn belangrijkste vijand.

foto’s : c-8bs thurner hof, mike dewar, cburnett