familie

lymnaeidae - pond snails
De poelslakken vormen een familie slakken die uitsluitend in zoet water voorkomen. Ze leven in de modder en worden tot 7 centimeter groot met een gedraaid huisje naar rechts. Hun huisje lijkt eerder op een kommetje en is bruin van kleur. Het lichaam is groen tot gelig gekleurd met donkere vlekken. Het kan niet volledig in het huisje worden getrokken, omdat dat te klein is daarvoor.

Opvallend zijn hun driehoekige voelsprieten. De slakken zijn vrouwelijk en mannelijk tegelijk. Bij het paren gedraagt de ene slak zich als vrouwtje en de andere slak als mannetje. Er kan zelfs zelfbevruchting ontstaan omdat elke slak sperma en eicellen heeft. De eitjes worden in koorden afgezet op waterplanten of stenen. Daaraan zitten 10 tot 300 eieren. De uitgekomen slakjes glijden langs de waterplant omhoog naar het oppervlak.


De slakken leven in langzaam stromend of stilstaand water. Ze voeden zich met verse of rottende plantendelen en algen, maar soms wordt ook aas gegeten. De dieren komen naar de oppervlakte om te ademen en vullen zich met lucht door een afsluitbare opening aan de zijkant. Ze komen wereldwijd voor, met uitzondering van Antarctica, van de tropen tot het hoge noorden.
Op rijstplanten kunnen ze grote schade aanbrengen. Maar sommige poelslakken zijn ook dragers van ziektes.

10 soorten
moeraspoelslak
poelslak
leverbotslak
ovale poelslak
dikke poelslak
bruine poelslak
slanke poelslak
begroeide poelslak
kleverige poelslak
oorvormige poelslak