soort

De prairiehaas

white-tailed jackrabbit - lepus townsendii

De prairiehaas is een haas die voorkomt in het zuiden van Canada en een deel van de Verenigde Staten.  Ze worden ook witstaarthaas genoemd.  Ze behoren tot de familie van de hazen en de konijnen.  Hun vacht is geelbruin en grijsbruin bovenaan en wit onderaan.  De staart valt op omdat hij wit is.  In het noorden waar het flink kouder is in de winter, verandert de vacht in een witte pels.  Ze leven van gras, kruiden, twijgen en schors.  De dieren leven meestal alleen en tijdens de nacht.  Overdag trekken ze zich terug in hun leger.  Als ze lopen, kunnen ze een snelheid tot 55 kilometer per uur halen.  Op koude plaatsen, paren de dieren maar één keer per jaar.  Waar het warmer is, gebeurt dat soms 4 keer per jaar. 

foto’s : adam lowe, macdonald