soort

Het prins-Alfredhert

cervus alfredi - visayan spotted deer - philippine spotted deer

Het prins-Alfredhert is een soort hert dat enkel voorkomt in de bossen van de Filipijnen. Het is een van de meest zeldzame dieren op onze wereld. Zijn naam kreeg hij door een Schotse prins die Alfred heette en graag reisde over de hele wereld. Het zijn kleine dieren die ongeveer 120 centimeter groot worden en tot 70 centimeter hoog. Mannetjes herken je aan hun groter gewei. Hun vacht is wollig, bruin en met witte vlekken. Ze hebben een puntige kop die wat lichter gekleurd is en een witte hals en kin. De herten leven in lage regenwouden in kleine groepjes tot zeven dieren.

De dieren eten meestal tijdens de nacht en lusten graag gras, bladeren en knoppen.  Ze houden er ook van om as te likken van afgebrande stukken bos.  Door het vele jagen op deze herten, leven er slechts enkele honderden in de natuur.  Nu worden de dieren beschermd in natuurparken.

foto’s : magalhaes, althaipanther