familie

Reigers
herons - ardeidae
Reigers zijn vogels met lange poten en een stevige, lange snavel. Ze lusten kikkers, kleine zoogdieren, insecten en vissen. Wat hen anders maakt dan andere vogels zijn hun poederdonsveren. Dat zijn veertjes die gans hun leven doorgroeien en nooit uitvallen. De topjes ervan breken af tot een fijn poeder. Dit poeder wordt door de reigers gebruikt om hun verenkleed schoon te houden.

Het zijn echte zweefvliegers die je in de lucht gemakkelijk kan herkennen door hun hals in S-vorm. Je vindt ze over de hele wereld, behalve aan de poolgebieden waar het te koud is voor hen. De slagen met hun vleugels gaan traag, maar ze kunnen wel grote afstanden afleggen.

Ze kunnen luid krassen, grommen of sissen. Meestal zijn het stille vogels, die enkel veel lawaai maken als ze aan het broeden zijn. Hun nest wordt in de bomen gemaakt ; soms op de grond. Het zijn vaak echte dieven die de vissen uit je vijver komen stelen. Maar bij de Chinezen zijn ze echt welkom omdat ze de insecten en kikkers uit de rijstvelden komen plukken. De laatste jaren zijn vele reigers hun nest gaan bouwen op zandstranden, stenen muren of plaatsen die toch dichter zijn bij de mens.

De prooi wordt op verschillende manieren beslopen. Maar met een snelle beweging van de snavel is de reiger de vis steeds te vlug af. Je vindt reigers in alle vormen en kleuren : van de grote reuzenreiger tot de kleine zilverreiger. Van een halve tot een anderhalve meter groot kunnen ze worden. Op hun kop hebben vele soorten mooie veren staan, die de mannetjes gebruiken tijdens de paartijd. Wanneer de jongen het nest verlaten, vliegen ze alle richtingen uit. Als echte trekvogel, trekken ze later naar warmere plaatsen als de winter begint.

De veren van deze vogels werden lange tijd gebruikt om op de hoeden van dames te zetten. Grote kolonies werden hiervoor uitgeroeid. Toch heeft deze familie vogels zich goed kunnen aanpassen en bestaan er nu terug vele grote groepen. Je vindt ook reigers in dierentuinen. In Engeland gaat het vrij goed met de reigers. Daar hebben de vogels grote viskwekerijen ontdekt waar ze af en toe een visje kunnen meepikken. Hij is een beschermde vogel, maar wordt toch vaak door de viskwekers afgeschoten.
foto’s :wallack, gnu free, grahame, benjamint444, su neko
soorten
Afrikaanse tijgerroerdomp

bonte reiger

fluitreiger

gestreept woudaapje

Indische kwak

koereiger

madagaskarralreiger

Mexicaanse tijgerroerdomp

oostelijke koereiger

rosse kwak

sharpes reiger

witbuikreiger

woudaapje

zwarte woudaap

zwarte reiger

Chinese zilverreiger

geelkruinkwak

madagaskarreiger

purperreiger

rossig woudaapje

Afrikaans woudaapje

Australische roerdomp

Chinese ralreiger

galapagosreiger

groene reiger

Indische ralreiger

keizerreiger

kwak

mangrovereiger

Nieuw-Guinese tijgerroerdomp

oosterse grote zilverreiger

roerdomp

rosse tijgerroerdomp

withalsreiger

zigzagreiger

zwartkopreiger

Japanse kwak

middelste zilverreiger

roodbuikreiger

witrugkwak

Amerikaanse kleine zilverreiger

Chinees woudaapje

gestreepte tijgerroerdomp

hainankwak

Javaanse ralreiger

kleine zilverreiger

madagaskarzilverreiger

Mantsjoerijs woudaapje

oostelijke rifreiger

ralreiger

roodhalsreiger

schuitbekreiger

westelijke rifreiger

witwangreiger

Amerikaans woudaapje

grote zilverreiger

kleine blauwe reiger

Noord-Amerikaanse roerdomp

Sumatraanse reiger

Zuid-Amerikaanse roerdomp
