geslacht

Reuzenkangoeroes

macropus

De reuzenkangoeroes behoren tot de familie van de kangoeroes.  Ook de wallabies en de wallaroes horen bij deze groep.  Je vindt ze over heel Australië, Nieuw-Guinea, Tasmanië en enkele kleinere eilanden.  De dieren binnen deze groep verschillen sterk in grootte.  De parmawallaby is de kleinste met amper 55 centimeter groot, terwijl de reuzenkangoeroe tot 160 centimeter groot kan worden. 

De dieren leven in de vooravond en de nacht.  Ze lusten grassen en kruiden.  Er bestaan ongeveer 14 soorten.  Bij de moeraswallaby is er nog twijfel omdat hij toch nog verschilt van de andere dieren.  Daarom wordt die in een apert geslacht gezet.  Zijn gebit en aparte manier van paren maken hem een beetje anders. 

foto’s : korinek, satusuro,

 

13 soorten

witwangwallaby

aalstreepwallaby

zandwallaby

bennettwallaby

zwarte wallaroe

rode reuzenkangoeroe

westelijke grijze reuzenkangoeroe

irmawallaby

wallaroe

oostelijke grijze reuzenkangoeroe

parmawallaby

tammarwallaby

antilopekangoeroe