geslachtengroep

Reuzeneekhoorns

oriental giant squirrels - ratufinae

De reuzeneekhoorns vormen een groep van eekhoorns die middelgroot zijn en bijna uitsluitend in de bomen leven. Je vindt ze in het zuiden en het zuidoosten van Azië. Er bestaan nu nog maar 4 soorten reuzeneekhoorns. Vroeger bestonden er veel meer in de prehistorie. Ze worden 25 tot 45 centimeter groot waarbij de grootste soorten groter zijn dan een marter. Hun staart is langer dan hun lichaam. De vacht kan in kleur verschillen van zwart, donkerrood en gevlekt. De kop is vrij stevig gebouwd en de snuit vrij kort.

De dieren leven in de boomtoppen van tropische regenwouden. Het zijn levendige dieren die springen van tak naar tak over een flinke afstand. Als ze gaan broeden, maken ze een nest van bladeren en planten tussen de takken. Die nesten kunnen erg groot zijn met een diameter van bijna 2 meter. Hierin worden 1 tot 5 jongen groot gebracht.

De eekhoorns voeden zich met noten, fruit, schors en vogeleieren.  

foto’s : tan chin tong, rajiv

4 soorten

zwarte reuzeneekhoorn

crèmekleurige reuzeneekhoorn

grijze reuzeneekhoorn

Indische reuzeneekhoorn