geslacht

Rode rotshazen

pronolagus - rock hare

Rode rotshazen zijn haasachtigen die behoren tot de familie van de hazen en konijnen.  Ze komen voor in de buurt van Zuid-Afrika en de landen daaromheen.  Echt rood zijn ze niet maar ze hebben een roodbruine kleur.  In andere talen worden ze ook wolstaartkonijnen genoemd.  Hun vacht is wollig en bruin tot roodachtig gekleurd met korte oortjes.  Ze kunnen een lengte van 38 tot 56 centimeter bereiken.  De diertjes komen voor op ruige en rotsachtige plaatsen, graslanden en bossen. 

Het zijn nachtdieren die overdag schuilen in spleten, holle boomstammen of in dichte struiken. Ze gebruiken uitstekende rotsen als uitkijkpunt voor als er gevaar dreigt. Bij het vluchten maken ze felle geluiden om hun vijand af te schudden en om soortgenoten te waarschuwen. Vaak leven ze alleen of in kleine groepjes.  Ze voeden zich met grassen en takken. Nestjes bestaan uit 1 tot 2 jongen die blind ter wereld komen. 

foto’s : homopus

3 soorten

grote rode rotshaas

Smiths rotshaas

Jamesons rode rotshaas