familie

Schaatsenrijders

gerridae - water striders

De schaatsenrijders zijn een familie wantsen die erg snel over het wateroppervlak kunnen bewegen.  Er bestaan bij ons ongeveer 7 soorten die allemaal sterk op elkaar lijken.  Het zijn smalle diertjes met kleine vleugels en vier lange poten.  Ze zijn bruin tot zwart van kleur en worden ruim één centimeter groot zonder hun poten en antennes meegeteld.  Schaatsenrijders lijken sterk op beeklopers en vijverlopers.  Maar deze families steken hoger uit boven het wateroppervlak en lopen over het water.  De schaatsenrijders schuiven meer over het water. 

Het lijkt wel of ze maar vier poten hebben, maar de voorste twee zitten erg dicht bij de kop en lijken op tangetjes. De middelste poten dienen als roeipoten terwijl de achterste meer dienen om te sturen. Ze kunnen ook duiken en zelfs vliegen. Zo blijven ze tijdens de wintermaanden verder van het water af. Op het land is deze wants niet echt snel en een makkelijke prooi.

De pootjes hebben een laagje was en vele haartjes die het water afstoten.  Zo lukt het de schaatsenrijders om over het water te schaatsen.  Tussen de haartjes blijft lucht zitten zodat ze niet in het water zakken.  Bij vervuild water zal het hen moeilijker lukken om over het water te glijden.  Ze jagen op kleine diertjes die in het water vallen zoals kevertjes en vliegjes.  Maar ook kleine waterinsecten die naar boven komen om te ademen worden gegrepen.  Met de voorpootjes wordt de prooi gepakt en met de zuigsnuit leeg gezogen. 

foto’s : jeffdelonge, fritz geller grimm, markus gayda, isaka yoji

9 soorten

beekschaatsenrijder

grote schaatsenrijder

buiktandje

zilveren schaatsenrijder

bosschaatsenrijder

poelschaatsenrijder

rossige schaatsenrijder

bruine schaatsenrijder

zwervende schaatsenrijder