orde

Schubvleugeligen

butterfly - lepidoptera

Schubvleugeligen zijn een orde onder de insecten die we beter kennen als de vlinders.  Er bestaan heel veel verschillende soorten.  Vlinders zijn misschien wel de bekendste insecten.  Ze zijn mooi en hebben veel verschillende kleuren.  Ze hebben een dun, lang en harig lichaam.  Aan de voorkant van het lichaam zit de kop met twee voelsprieten en aan het einde van de voelsprieten zitten twee knotsjes.  Sommige vlinders hebben grote vleugels of heel kleine vleugels.  En er zijn er die helemaal geen vleugels hebben.  Dit zijn vaak vrouwtjes.  Ze leven overal.  Er zijn soorten die overdag leven als soorten die in de nacht vliegen.  Bijna alle vlinders halen hun voedsel uit bloemen, waar ze meestal te vinden zijn.  Als het slecht weer is, kunnen vlinders moeilijk vliegen en schuilen ze tussen planten.

Ze eten nectar dat ze uit bloemen halen met hun lange en buisvormige tong.  Omdat de nectar diep in de bloem zit, hebben vlinders een lange tong.  Sommige insecten hebben vaak een uitklapbare tong maar de tong van de vlinder is speciaal.  De tong wordt, als de vlinder niet eet, opgerold in de bek.

Vlinders zetten hun eitjes af op planten.  Als de eitjes uitkomen, komt de jonge vlinder of larve tevoorschijn.  De larven van vlinders worden rupsen genoemd.  Ze eten de bladeren van de plant en groeien heel snel.  Als de rups zich helemaal heeft volgegeten, spint hij een cocon.  Dit wordt de pop genoemd.  Na een tijdje komt de vlinder tevoorschijn, die zich uit de pop werkt.  Hij laat zijn vleugels drogen en vliegt weg.  De meeste vlinders leven niet zo lang, maar enkele dagen tot weken.

Ze hebben vaak kleuren op hun vleugels om vijanden te foppen.  Sommige soorten hebben grote vlekken aan de binnenzijde van de vleugels die doen denken aan ogen.  Als de vlinder uitrust, zijn de vlekken niet te zien, maar bij gevaar spreidt de vlinder zijn vleugels en komen de vlekken tevoorschijn.  Veel dieren die graag vlinders eten zoals vogels, denken dat ze worden aangekeken door twee grote ogen en vluchten snel weg.

Het zijn kleine dieren, maar ze kunnen heel goed ruiken.   Bijzonder is dat ze geen neus hebben, maar ze ruiken door de antennes. Vooral nachtvlinders hebben heel speciale antennes om geuren op te vangen.  Deze antennes hebben de vorm van een vogelveer. Vlinders kunnen niet steken of bijten en zijn niet giftig.   Ze zijn niet gevaarlijk voor de mens.  Sommige rupsen zijn wel giftig en zijn schadelijk als ze worden opgegeten.

ongeveer 50 families