soort

De Siberische steenbok

siberian Ibex - capra sibirica - common ibex

De Siberische steenbok is een soort steenbok die enkel voorkomt in het noorden van Azië in de streek van Siberië.  Niet iedereen ziet dit als een aparte soort.  Sommigen zeggen dat dit een ondersoort is van de alpensteenbok.  Het zijn de grootste onder de geiten.  Ze komen voor voor op de randen van hoge bergen langs de Himalaya.  Ook als het sneeuwt vinden ze makkelijk voedsel door met hun poten de sneeuw weg te schrapen.  Maar in de winter dalen ze verder af naar het dal. 

De dieren worden ongeveer 70 tot 110 centimeter hoog en 130 tot 160 centimeter groot. Mannetjes zijn duidelijk groter. Ze hebben een lichtbruine vacht die in de winter donkerder is. Oudere mannetjes worden donkerder van vacht. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben hoorns, waarbij die van de mannetjes tot 135 centimeter lang kunnen worden.

Vrouwtjes en jongen leven samen in groepen van 10 tot 20 dieren. Binnen de groep wordt wel eens gevochten met de hoorns wie de leider is. Ze houden van grassen en kruiden en leven meestal overdag. De dieren worden tot 1 7jaar oud. Tot hun vijanden behoren de wolven, sneeuwluipaarden en de bruine beren. Maar de jongen worden ook soms aangevallen door vossen, arenden en lynxen.

foto’s : korinek, public domain