soort

Het sikahert

cervus nippon - sika deer - spotted deer - japanese deer

Het sikahert is een soort hert dat leeft in het oosten van Azië, maar ook naar Europa en Nieuw-Zeeland is overgebracht.  De vacht is tijdens de zomer kastanjebruin met witte vlekken, maar in de winter donkerder van kleur.  Mannetjes zijn eerder grijzer tot soms zwart van kleur.  De staart is wit en kort met een fijne bruine streep op.  De dieren worden 110 tot 150 centimeter groot en 70 tot 100 centimeter hoog.  Het gewei van de mannetjes is vrij klein en groeit verder hoe ouder de dieren worden.  Sikaherten lijken goed op damherten maar die zijn groter door hun steviger gewei.  Het gewei van het sikahert heeft fijnere takken, terwijl het damhert een schoffelgewei heeft. 

De herten leven vooral overdag en in de vooravond. Ze grazen gras en knabbelen aan hulst, klimop en heide, maar ook eikels, schors en paddenstoelen. Ze leven in kleine roedels met enkel hinden en kalfjes. De mannetjes leven alleen. Na het paren wordt er slechts één kalfje geboren. Je vindt ze in loofbossen met natte grond. Er bestaan verschillende ondersoorten van het sikahert.

foto’s : malene thijssen, james henley, quartl, Michail Jungierek

4 ondersoorten

Japans sikahert

Formosa-sikahert

dybowskihert

Vietnamees sikahert