klasse

Slakken

gastropoda or gastropods - snails and slugs

Slakken behoren tot de weekdieren, zijn slijmerig en hebben geen poten.  Je hebt slakken die op het land leven, maar de meeste slakken leven in de zee.  Er bestaan vele soorten slakken : de huisjesslak en de naaktslak zijn bij ons de bekendste.  
Het lichaam van een slak bestaat voor een heel groot deel uit water zodat ze niet uitdroogt. Toch dient het slijm om zich voort te bewegen.  Zo kan het gemakkelijk glijden over allerlei dingen.  Als een slak recht omhoog moet klimmen, dan gebruikt ze een ander soort slijm.  Als de temperatuur plots verandert of er is plots meer zonlicht, dan raakt de slak een beetje in de war.  Daarom leeft ze liefst onder afgevallen bladeren of dood hout, onder stenen en in spleten.  De meeste soorten gaan niet in de zon en komen zelfs alleen tevoorschijn na een regenbui of in de nacht.  De huisjes van veel zeeslakken hebben een prachtige schelp.  Zeenaaktslakken hebben vaak juist felle kleuren om aan te geven dat ze giftig zijn.

Op de kop van de huisjesslak zijn de twee ogen te zien die op een steeltje zitten.  Niet alle slakken hebben ogen.  Het zijn een soort antennes om te voelen.  Als ze ergens tegen botsen dan trekken ze hun ogen in.  Sommige zeeslakken leven in de zeebodem en hebben zich ingegraven.  Ze hebben buisjes die iets boven het zand komen om te kunnen ademen, voedsel uit het water te halen of om vijanden te kunnen zien.  De meeste slakken op het land eten planten, maar vele soorten eten ook aas, paddenstoelen en schimmels.  Ze ruimen de natuur een beetje op.  Sommige naaktslakken eten elkaar op.  

Ze hebben een mond in de vorm van een rasp met duizenden kleine tandjes.  Hiermee worden dunne plakjes van het voedsel geschraapt.  Vijanden zijn vooral vogels zoals lijsters.  Slangen, hagedissen, duizendpoten, kikkers, padden en egels lusten ook graag slakken.  Sommige dieren eten liefst naaktslakken, andere hebben liever huisjesslakken.  In de zee worden ze door kreeften en vissen gegeten.  

Slakken zijn zowel mannetje als vrouwtje tegelijk.  Dat is heel raar in de dierenwereld. Sommige slakken paren met zichzelf.  Na de paring worden de eitjes afgezet, meestal in de bodem of verstopt onder bladeren of stenen.  De eitjes van slakken zijn zeer klein en meestal doorzichtig.  Ook de mens neemt slakken als voedsel.  Je kan ze op restaurant eten.      
In de tuin kunnen ze een plaag zijn.  Daar eten ze het liefst jonge blaadjes en plantjes.  Het zijn meestal naaktslakken die deze schade aanrichten.  Sommige leven ook onder de grond en vreten dan aan wortels en knollen. Je kan ze op verschillende manieren bestrijden.  Je kan ze vangen met lokstoffen en vallen en ze daarna uitzetten in de natuur.  Je moet wel weten dat de meeste slakken als lekkernij voor andere dieren dienen.  Als je dus alle slakken doodt, dan hebben die andere dieren geen eten meer.  

foto’s : menendez, hans hillewaert, peter halasz, public, matt knoth, holvoet vermout, curd w

24 families en clades