klasse

Slijmprikken

myxinidae - hagfish

De slijmprikken zijn zeevissen zonder kaak en lijken wat op palingen.  Ze behoren niet tot de groep van de vissen.  Ze kunnen een soort slijm afscheiden dat ze afgeven door zich in een knoop te wringen.  Zo wrijven ze het slijm van hun lijf.  Deze dieren uit de zee worden in Japan als lekkernij gegeten.  In Korea wordt de huid van de slijmprikken gebruikt om leder van te maken. 

De dieren kunnen tot een halve meter lang worden, soms tot meer dan één meter.  Hun lichaam is langgerekt met een staart die eruit ziet als een peddel.  De kop is vooral kraakbeen en een rij punten die op tanden lijken.  Die tanden worden niet gebruikt om te kauwen, maar om het voedsel naar binnen te trekken.  Ze kunnen blauwgrijs tot roze zijn van kleur met soms witte of zwarte vlekken.  De ogen worden niet altijd gebruikt omdat ze vaak diep in de zee leven.  Ook echte vinnen hebben ze niet. 

Hoe ze paren, weten we niet echt.  We denken dat ze zowel mannetje als vrouwtje zijn.  Ze kunnen tot 30 stevige eitjes leggen, waar de ouders zich rond gaan krullen.  Of ze dan echt broeden is niet zo duidelijk. 

foto’s :  unknown

soorten

blinde prik

Japanse slijmprik

gewone slijmprik