soort

De sneeuwhaas

mountain hare - lepus timidus

De sneeuwhaas is een soort haas die kleiner is maar zwaarder dan de Europese haas.  De oren zijn wat korter.  De dieren worden tussen 45 en 60 centimeter groot met een korte staart.  Het zijn meer nachtdieren, maar komen ook buiten bij hevige sneeuwval.  Enkel tijdens de paartijd zie je ze ook overdag.  Als er veel voedsel te vinden is, zie je ze soms in grote groepen samen zitten.  Anders zijn het meer dieren die alleen leven.  De sneeuwhazen graven ook een hol, wat weinig andere hazen doen.  Dat gebruiken ze om te schuilen tegen de kou.  Maar ze durven ook samen met konijnen in een hol kruipen.  Het dient enkel om zich tegen het slechte weer te beschermen.  Als er echt gevaar is, dan vluchten ze weg uit het hol. 

De diertjes leven van twijgen, knoppen, schors en bessen.  Maar ook grassen, kruiden en klavers in de zomer.  Ook durven ze hun eigen keutels opeten.  Na het paren krijgen de vrouwtjes 1 tot 5 jongen.  Soms hebben ze tot 3 nestjes per jaar.  Na een week gaan de kleintjes al op verkenning.  De moeder blijft steeds in de buurt en waarschuwt hen met een herkenbaar geluid op gevaar. 

Bij de grootste vijanden horen de vos, de hermelijn en de lynx.  De sneeuwhazen kunnen wel snel rennen en halen soms 64 kilometer per uur.  Je vindt ze in het noorden van Europa, Azië tot China. 

foto’s : ac easton, h zell, gnu free, cordyph