familie

Staartmezen

aegithalidae - bushtits or long-tailed tits

Staartmezen zijn een kleine familie zangvogels die meestal een lange staart hebben die langer is dan hun lijfje.  Als ze niet zo’n lange staart zouden hebben, zouden ze tot de kleinste vogels ter wereld behoren.  Bij ons en in gans Europa komt de gewone staartmees voor.  De staartmezen horen niet tot de familie van de mezen.  Deze familie telt 13 soorten. 

Hun snaveltje is goed gebouwd om zaadjes te pikken.  Ze worden 11 tot 15 centimeter groot en komen voor in kleine groepjes.  Vaak zie je ze samen zitten op een tak lekker bijeen gepakt.  Hun nest heeft de vorm van een kommetje en is met veertjes bedekt.  Hieraan besteden ze veel tijd.  Uiteindelijk zal het vrouwtje er 4 tot 12 eitjes in leggen. 

De vogels komen voor van Noord-Amerika, Midden-Amerika tot Europa en Azië.  Zelfs in de Himalaya komt een soort voor tot op een hoogte van meer dan 3 duizend meter. 

foto’s : gaucho, Sławomir Staszczuk, marek scszepanek

12 soorten

Birmese staartmees

roetswangstaartmees

wenkbrauwstaartmees

dwergmees

roodkruinstaartmees

witkeelstaartmees

grijskopstaartmees

staartmees

witwangstaartmees

kuifhaantje

struikhaantje

zilverkeelstaartmees