geslacht

Steenduiven

colombina - ground doves

De steenduiven vormen een geslacht onder de duiven die voorkomen in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.  Het zijn kleine duiven die ongeveer 15 tot 16 centimeter groot worden en vaak zo groot zijn als een mus.  Het verenkleed is sober en mist opvallende kleuren.  Grijs en tinten van grijs kenmerken hun verenkleed. 

De duiven nestelen op open plaatsen met bomen en struiken, savannes, dorre streken en akkerlanden.  Maar er zijn ook soorten die dichter bij de mensen wonen in parken en tuinen.  Je vindt de duiven meestal op de grond, maar hun nest bevindt zich in bomen en struiken.  Daarin leggen ze twee eieren die 14 dagen worden uitgebroed. 

foto’s : herremans, gerra,

soorten

Buckleys duif

Peruaanse steenduif

blauwoogsteenduif

incaduif

dwergduif

picuiduif

Zuid-Amerikaanse incaduif

steenduif

musduif