soort

De steenmarter

beech marten - martes foina - stone marten - house marten - white breasted marten

De steenmarter of het fluwijn is een roofdier uit de familie der marterachtigen.  Hij lijkt veel op de boommarter en leeft in grote delen van Europa.  Het is een alleseter met de voorkeur voor vlees.  De steenmarter past zich makkelijk aan aan verscheidene omstandigheden. 

De lengte gaat van 40 tot 50 centimeter, waarbij de staart ongeveer 25 centimeter lang is.  De mannetjes zijn zwaarder dan de vrouwtjes.  Steenmarters zijn bruin van kleur en hebben een witte keelvlek.

De verschillen tussen de steenmarter en de boommarter zijn erg klein.  Het zit hem in de keelvlek die bij de steenmarter meestal wit van kleur en bij de boommarter okergeel is.  Ook de vorm van de keelvlek verschilt.  Zo heeft de steenmarter meestal een gevorkte keelvlek die aan de voorpoten afloopt.  De boommarter heeft een onregelmatige keelvlek die afloopt van de borst. 

De oren van de steenmarter staan meer opzij en zijn naar buiten gericht.  De oren zijn ook iets kleiner.  De oren van de boommarter staan hoger op de kop en zijn spitser.  Zij hebben bovendien een roze snuit, terwijl boommarters een donkerbruine tot zwartachtige snuit hebben.

De steenmarter leeft van muizen, ratten, woelmuizen en eekhoorns, maar ook vruchten, bessen, kersen, vogels en eieren.  Soms eet hij ook kikkers en hagedissen.  Op sommige plaatsen eet hij vooral vruchten, insecten en aas.  En heel af en toe pakt hij wel eens een kippetje mee uit een ren. 

De steenmarter leeft meestal alleen.  Hij is luidruchtiger dan de boommarter en leeft vaak in de buurt van de mens waar hij op zolders, stallen of schuren schuilt.  Soms graaft hij ook een hol in de grond.  Het natuurlijk leefgebied van steenmarters is het loofwoud, aan bosranden en op open rotsheuvels.  Nesten worden gemaakt in holle bomen of steenhopen. 

De steenmarter is in onze streken beschermd.  Door het grote verspreidingsgebied kunnen elf verschillende ondersoorten worden onderscheiden.  Onder de motorkap kunnen steenmarters grote schade veroorzaken aan bedrading.  Dit kan soms tot gevaarlijke situaties leiden, bijvoorbeeld wanneer bij hoge snelheid de motor ineens stilvalt door een lek in een benzineleiding of de remmen weigeren.  Dit gebeurt vaak in het voorjaar wanneer jonge steenmartertjes het verschil tussen eetbaar en niet eetbaar nog niet kennen.