soort

De stermol

star-nosed mole - condylura cristata

De stermol is een zoogdier dat behoort tot de mollen en de insecteneters.  We noemen ze ook nog de sterneusmol.  Ze komen voor in Canada en Noord-Amerika.  De dieren hebben een dikke zwarte vacht die water afstoot.  Hun dikke lange staart dient om vet op te slaan voor als er weinig voedsel te vinden is.  Met hun twee grote voorpoten graven ze lustig door de grond.  Ze worden ongeveer 15 tot 20 centimeter groot.  In hun bek hebben ze wel 44 tanden.  Ze danken hun naam aan de gekke neus die ze hebben.  Die heeft de vorm van een ster en heeft vlezige uitsteeksels.  Daarop zitten 100 duizenden kleine puntjes waarmee de mol goed kan voelen als ze onder de grond zit. 

De dieren zijn blind.  Vroeger dacht men dat ze hun gekke neus gebruikten om elektrische stoten aan hun prooi te geven.  Maar dat kan men moeilijk bewijzen.  De neus dient ook niet om te ruiken.  Ze kunnen wel met hun neus luchtbellen vanuit het water naar beneden halen.  Daarin zitten dan de geurtjes van een prooi daarboven.  De stermol weet dan heel goed waar hij zijn prooi moet pakken. 

Als ze gaan paren, krijgt het vrouwtje 4 tot 5 jongen.  Zelf hebben ze ook flink wat vijanden.  De roodstaartbuizerd, de oehoe, stinkdieren, wezels en zelfs grote vissen. 

De stermollen zijn gekend als de snelst etende zoogdieren.  In een wip is een prooi gevonden en al opgegeten.  De dieren leven waarschijnlijk in grote groepen op plaatsen waar het lekker nat is.  Ze jagen op insecten, wormen, weekdieren en kleine vissen.  Hij is een goed zwemmer en zoekt soms eten op de bodem van meren.  Maar ze graven ook tunnels in het zand die meestal uitkomen dicht bij het water.  Ze jagen overdag en tijdens de nacht. 

foto’s : national park service, macroevolution.ru, kenneth catania