familie

Stompstaarteekhoorns

stompstaarteekhoorns

Stompstaarteekhoorns zijn knaagdieren waarvan er maar één soort meer leeft.  Vele soorten zijn al uitgestorven.  Deze dieren worden ook nog bergbevers of sewellels genoemd.  Hun vacht is roodbruin op de rug en geelbruin op de buik.  Onder de oren zit een witte vlek.  Ze worden ongeveer 30 tot 45 centimeter groot met een klein staartje van 2 tot 4 centimeter.  De dieren leven meestal alleen en graven tunnels en holen onder omgevallen bomen.  De tunnels gaan naar plaatsen waar veel voedsel te vinden is zoals schors, twijgen en malse kruiden.  Ze leggen ook een flinke voorraad aan. 

Het zijn prima klimmers die vooral kleine boompjes stuk maken en neerleggen.  Je vindt deze soort in bergachtige streken langs de kust in het zuiden van Canada en de Verenigde Staten. 

foto’s : phil manzano, b scheffer

1 soort