soort

Het tam varken

sus scrofa domesticus - domestic pig

Het tam varken is een wild zwijn dat tam is gemaakt.  Ze worden al heel lang door mensen gehouden en de varkens hebben het best naar hun zin bij de mensen.  In grote delen van de wereld zijn varkens verwilderd geraakt.  Lang geleden werden ze door de vissersboten naar andere landen gebracht.  Daar maken ze in het wild veel stuk en vreten vele plaatsen kaal. 

Een jong varken wordt big genoemd.  Een vrouwtje noemen we een zeug en een mannetje een beer.  Een varken krijgt ongeveer 6 tot 12 biggen per worp.  De draagtijd is ongeveer 3 maanden, maar biggen kunnen makkelijk ziek worden.  

Het varken wordt vooral gekweekt voor zijn vlees.  In sommige landen mag je geen varkensvlees eten omdat ze vinden dat het vies is.  In ons land bestaan vele en grote varkenskwekerijen.  Meestal worden de biggen groot gebracht in hokken waar het steeds heel warm is.  Sommige boeren laten de varkens lekker buiten in de modder rollen.  Ze kunnen 12 tot 13 jaar oud worden.

Varkens worden ook als huisdier gehouden.  Het zijn slimme dieren en ze zijn goed te trainen.  Het bekendste ras dat vooral in kinderboerderijen wordt gehouden is het kleine hangbuikzwijn of minivarken.  Het houden van huisvarkens komt de laatste jaren meer voor.  Dat komt misschien omdat ze echt alles eten.  Je kan dus gemakkelijk je keukenafval kwijt.  Het varkenshaar wordt gebruikt voor het maken van kwasten.  Varkens worden ook gebruikt voor het opsporen van truffels.  Dat is een soort paddenstoel waar sommige mensen heel dol op zijn.  De varkens hebben een goede neus om deze truffels te vinden. 

foto’s : keith weller, scott bauer, david monniaux, steven lek