onderorde

Tandwalvissen

toothed whales - odontoceti

Tandwalvissen zijn een onderorde van de walvissen.  De andere groep zijn de baleinwalvissen.  Tandwalvissen hebben zoals de naam het zegt tanden en jagen op vis, inktvissen en andere zeezoogdieren.  Ze hebben ook een andere lichaamsvorm dan de baleinwalvissen.  Dolfijnen zijn de bekendste familie uit deze onderorde.  Alle soorten zijn kleiner dan baleinwalvissen.  Enkel de potvis is een vrij grote walvis. 

Als je het gebit van deze walvissen bekijkt, zit er ook een groot verschil tussen de soorten. Sommige dolfijnen hebben tot 100 tanden, terwijl de narwal maar één tand heeft en de spitssnuitdolfijnen geen of raar gevormde tanden hebben. Je kan aan de tanden zien hoeveel jaar de walvis is. Elk jaar komt er een nieuwe laag over de tanden. Je kan het vergelijken met de jaarringen van een boom. De oudste die ooit werd gevonden, was een potvis van 70 jaar oud. Tuimelaars worden tot 40 jaar oud.

De meeste tandwalvissen zijn snelle zwemmers.  Er zijn soorten die mee glijden op de golven of langs de boeg van schepen.  De walvissen praten met elkaar met fluitende tonen onder water en gebruiken echo’s zoals vleermuizen dat doen.  Tijdens het jagen is dat erg belangrijk voor de walvissen.  De meeste dieren leven in groepen van een paar dieren tot enkele tientallen.  Soms komen ze samen tot wel duizend walvissen om samen te jagen.  Ze behoren tot de meest slimme dieren op onze planeet.  Het is moeilijk om al deze walvissen in een juiste groep onder te verdelen.  Niet iedereen gaat akkoord met de verdeling zoals ze nu is. 

Tandwalvissen werden vaak erg bejaagd om parfum te maken. Maar ook raken steeds vele dolfijnen vast in de netten als er op tonijn wordt gejaagd. De dolfijnen worden terug in de zee gegooid maar sterven meestal aan hun verwondingen. In dierenparken worden vaak dolfijnen en orka’s gehouden. Ze kunnen kunstjes worden aangeleerd. Maar eigenlijk horen deze walvissen daar niet thuis en voelen ze zich beter in de vrije natuur.

foto’s : echeng,

7 families