orde

Termieten

termites - isoptera

Termieten zijn een orde insecten die in grote groepen leven.  Net zoals bijen en mieren kennen termieten een koningin, werksters en enkele mannetjes.  Sommige koninginnen kunnen wel zeven jaar oud worden en daarmee is de termiet het langstlevende insect.  Een grote groep noemen we een kolonie.  Zij bevindt zich boven en onder de grond.  Je kan heel gemakkelijk de berg zien die ze maken.  De meeste soorten leven in Afrika en Azië en zijn lekker voedsel voor de miereneter en de hagedis, maar voor andere dieren kunnen ze gevaarlijk zijn.

De vrouwtjes zijn de werksters en de mannetjes noemen we de soldaten.  Zij hebben grote stekende kaken en kunnen giftig zijn.  Als ze paren, dan sterven de mannetjes meteen.  Er zijn ook mannetjes met vleugels.  Werksters gebruiken hun geur om hun weg te vinden door de warme tunnels.  De soldaten dringen de vijanden weg en in het midden legt één koningin miljoenen eitjes.  In een kolonie krioelen wel miljoenen insecten.  Het nest bestaat uit vele kamers, waaronder kraamkamers, tuinen en opslagplaatsen.  Ze werken vooral in de nacht.

De dieren hebben geen hard schild, zoals vele insecten.  Daarom blijven ze steeds in de heuvel.  Omdat ze zo vaak in het donker leven, hebben ze weinig kleur.  Sommige soorten bouwen heel hoge heuvels.  Termieten richten elk jaar grote schade aan timmerhout en papier aan.  Maar al is het erg voor de mens, ze zijn heel goed voor de natuur.  

De meeste termieten eten de harde delen van planten.  Ze kauwen zich door levende en dode bomen, door bladafval in het bos, door grasstengels en door mest. 

foto’s : scott bauer, gastrocycle, althepal, gian d, jan schubert, mc clenaghan

enkele soorten

oogsttermiet

kompastermiet