onderorde

Vliegen

brachycera - flies

Vliegen behoren tot de insecten en komen over de hele wereld voor, of het nu op koude of warme plaatsen is.  Ze behoren tot de onderorde van de tweevleugeligen.  Het zijn net als muizen en ratten dieren die vooral de mens volgen.  Je ziet ze vaak in de buurt van afval.  Vaak vind je daar ook hun larven, de maden, in grote groepen aan.  De huisvlieg leeft 16 tot 24 dagen.  De vrouwtjes leven meestal iets langer dan de mannetjes.  Als de vliegen drie dagen oud zijn, kunnen ze al paren.  De eitjes worden afgezet in rottend eten en in uitwerpselen.  Zo kunnen de larven beginnen eten zodra ze uit de eitjes komen.  De vliegen zoeken dingen op die ze kunnen opzuigen.  Maar dingen die vast zijn, kunnen ze met hun speeksel veranderen zodat ze ook dat kunnen opzuigen.

Ze kunnen vliegen met een snelheid van 2 meter per seconde.  Dat is toch wel snel voor zo een klein dier.  Het vrouwtje legt haar eitjes in mest, afval, compost of eten.  Ze legt zes keer eitjes in haar korte leven.  En per keer legt ze er wel 100 of meer.  Na 12 tot 25 uur kruipen de larven van de vlieg, de maden, uit de eitjes en beginnen te eten.  Na twee keer vervellen wordt de larve een pop.  Deze pop wordt na drie dagen een vlieg.  Veel mensen vragen zich af waarom vliegen met hun pootjes tegen elkaar wrijven.  Dat is om hun poten schoon te maken.  Op hun poten zitten blaasjes waarmee ze kunnen proeven.  En die moeten schoon zijn om goed te kunnen proeven.  Ze proeven eerst of iets lekker is door erop te gaan zitten en eten het op door het weg te zuigen met een gekke slurf.  Tseetseevliegen uit Afrika voeden zich met bloed van mensen en dieren. 

Vliegen hebben maar één paar echte vleugels.  Het tweede paar is klein en heeft de vorm van een knots.  Ze worden enkel gebruikt om de vlieg in evenwicht te houden als ze vliegen.  Toch zijn het echte artiesten in de lucht.  Zweefvliegen kunnen stil hangen en zelfs achteruit of zijwaarts vliegen.  In de vleugels zitten geen spiertjes, maar wel in het borststuk.  Ze zijn met een soort elastiek vast gemaakt en worden bij elke slag terug geveerd.  Hierdoor kunnen ze tot 300 slagen per minuut maken.  Bij sommige muggen of zweefvliegen gaat dat tot 1000 maal per minuut.  Het gezoem en gebrom van de vliegen, komt door het geluid van de vleugels. 

Veel mensen vinden vliegen maar vieze beestjes.  Het klopt wel, want vliegen kunnen allerlei ziektes overbrengen.  Doordat ze overal opzitten, dragen ze van alles mee aan hun harige pootjes.  Ook de mest van de vlieg is vies en brengt ziektes voort.  Stel je voor dat een vlieg na het eten van wat hondenpoep op je boterham komt uitrusten.  Toch wel gevaarlijk voor ons hoor.  Daarom verjagen of doden mensen vliegen met allerlei dingen : vergif, spuiten of een gewone vliegenmepper.

foto’s : mahdi karim, entomart.be, james lindsey, onno zweers, muhammed karim, nicolas gompel

27 families