familie

Voeldraadhondshaaien

barbeled houndshark - leptocharias smithii

De voeldraadhondshaaien is een familie haaien die behoren tot de grondhaaien.  Er bestaat maar één soort meer van.  De soort komt voor in de kustwateren in het oosten van de Atlantische Oceaan van Mauritanië tot Angola op dieptes tot 75 meter.  Ze houden van modderige riviermondingen.

Hun lichaam is zeer slank en aan de neus zitten opvallende barbelen of voeldraden.  Ze worden niet groter dan 80 centimeter en voeden zich met vissen, viseieren en andere ongewervelde dieren.  Sardines, ansjovissen, slangenalen,  grondels en platvissen, octopussen en sponzen worden gegeten.

De vrouwtjes baren hun jongen levend en hebben een nest tot 7 jongen.  De ogen zijn ovaal en hebben knipvliezen.  Elk neusgat is voorzien van een barbeel of voeldraad.  De mond is lang en sterk gewelfd, met zeer lange groeven op de hoeken die zich uitstrekken tot aan beide kaken.  Hij heeft 46 tot 60 rijen bovenste tanden en 43 tot 54 onderste rijen tanden.  

Deze haaien zijn van boven effen lichtgrijs en van onder witachtig.  Het zijn sterke zwemmers met een stevig gespierde lange staart en korte romp. 

foto’s : john bazemore, alex buttigieg, ppfotos,