geslacht

Wangzakeekhoorns

tamias - chipmunks

Wangzakeekhoorns behoren tot de familie van de eekhoorns en zijn echte knaagdieren.  We noemen ze ook nog aardeekhoorns, eekhoornmarmotten of chipmunks.  Er bestaan ongeveer 25 soorten die voorkomen in Noord-Amerika behalve de Siberische grondeekhoorn.  Ze eten bijna alles zoals zaden, noten, knoppen en andere vruchten.  Maar ook schimmels, insecten, geleedpotigen, kikkers, wormen en vogeleieren.  Voor boeren kunnen ze soms een last zijn als ze op de akkers aan de gewassen eten. 

Aan het begin van de herfst zoeken de eekhoorns een voorraad bijeen.  Tijdens hun zoektocht vullen ze de zakken aan hun wangen propvol.  In het voorjaar werpen ze een nestje van 4 tot 5 jongen.  Na 6 weken komen ze uit hun hol.  Dat hol kan tot 3 meter lang zijn en telt verschillende verborgen ingangen.  Alles wordt proper gehouden en hun mest wordt in aparte tunnels bewaard.  De dieren in het oosten overwinteren, terwijl die in het westen dat niet doen. 

foto’s : mdf, gilles gonthier, cephas

23 soorten

bergchipmunk

kleine chipmunk

geelsparchipmunk

grijsvoetchipmunk

grijskraagchipmunk

coloradochipmunk

klifchipmunk

merriams chipmunk

Californische chipmunk

Siberische grondeekhoorn

geelwangchipmunk

palmers chipmunk

panamintchipmunk

oostelijke wangzakeekhoorn

roodstaartchipmunk

hopichipmunk

Allens chipmunk

siskiyou-chipmunk

townsendchipmunk

sonomachipmunk

lodgepolechipmunk

uintachipmunk

langoorchipmunk