geslacht

Wateropossums

water opossum - chironectes minimus-yapok

De wateropossums zijn een geslacht van dieren die behoren tot de orde van de opossums en waarvan er maar één soort bestaat : de wateropossum.  De dieren worden ook de yapoks genoemd.  Het zijn buideldieren die voorkomen in Zuid-Amerika en de enige buideldieren die in het water leven.  Hun vacht is donker met een lichte buik.  Over de rug lopen strepen dwars.  De staartpunt is wit.  De dieren worden 33 tot 50 centimeter groot met een staart die iets kleiner wordt.  Hun vacht kan water afstoten en aan de achterpoten zitten zwemvliezen tussen de tenen. 

De dieren kunnen hun buidel ook afsluiten zodat er geen water in kan en de jongen niet kunnen verdrinken. Daarvoor gebruiken ze een spier. Het is het enige buideldier waarbij ook het mannetje een buidel heeft. Het zijn nachtdieren die alleen leven en jagen op kikkers, kreeftachtigen, kleine vissen en waterinsecten. Tijdens het zwemmen houdt hij zijn voorpoten gestrekt en zoekt de bodem af naar voedsel. Overdag slapen ze in een ondergronds hol langs het water. Het is met bladeren bedekt.

Je vindt de wateropossums van het zuiden van Mexico tot ver in Zuid-Amerika. Ze leven langs allerlei waters, meren, beken en rivieren langs tropische bossen en zelfs tot in de bergen.

foto’s : unknown, fiona reid