soort

De wisent

bison bonasus - european bison

De wisent wordt ook wel de Europese bizon genoemd.  Ze kwamen vroeger voor in de bossen en is familie van de Amerikaanse bizon.  Zo’n 100 jaar geleden waren de dieren in het wild uitgestorven, maar nu komen ze op enkele plaatsen terug voor.  Je vindt ze in Polen en Wit-Rusland.  De dieren werden daar terug in het wild geplaatst.  Het zijn stevige dieren met een korte en brede kop en een hoge rug.  De stieren hebben ruwe manen die gans het voorste deel van het lichaam bedekken.  De vacht is donkerbruin en valt af tijdens de rui in het begin van de lente tot de zomer.  Zowel de mannetjes als de vrouwtjes dragen hoorns. 

Ze worden 250 tot 270 centimeter groot en tot bijna 2 meter hoog.  Mannetjes zijn duidelijk zwaarder en groter dan de vrouwtjes.  Ze kunnen tot 900 kilogram wegen.  In Europa zijn deze dieren na de eland het grootste zoogdier op het land.    Ze komen voor in grote bossen met moerassige plaatsen.  Daar leven ze van grassen, knoppen, bladeren van struiken en twijgjes.  In de herfst eten ze ook eikels en noten.  Ze leven meestal tijdens de nacht, maar rusten overdag.  Ze komen voor in kuddes tot 30 dieren waarin één ouder vrouwtje de leider is.  Heel oude dieren trekken er liever alleen op uit. 

Na het paren wordt er één kalf geboren dat al bij de geboorte 30 kilogram weegt.  Ze worden 7 maanden gezoogd en blijven drie jaar bij de moeder.  De moeder zal haar jong fel verdedigen.  Zo worden ze ongeveer 22 jaar oud.  Vroeger kwamen de dieren in groepen van honderden tot duizenden dieren voor.  Zo kwamen ze zelfs voor in ons land.  Het zijn de grootste grazers in Europa.  In Nederland zijn 5 jaar geleden enkele dieren terug ingevoerd in een natuurpark.  Beginnend met drie dieren lopen er nu toch al 24 dieren rond.  Ze grazen lekker rond en kunnen zich goed aanpassen. 

foto’s : henryk kotowski, michael gabler, ccezar2004, lillym