soort

De witooropossum

white-eared opossum - didelphis albiventris - timbu - cassaco - saruê - sariguê - mucura

De Zuid-Amerikaanse opossum of witooropossum is een zoogdier uit de familie van de Opossums.  De soort heeft een verschillende lengte van 26 tot 50 centimeter en een staartlengte van 25 tot 53 centimeter.   De oren zijn opvallend en worden ongeveer 5 centimeter.  Net als bij de zuidelijke opossum heeft de vacht van het lichaam verschillende kleuren.  De eerste centimeters van de staart zijn bedekt met vacht.  Op het gezicht is er een V-vormig zwart patroon  tussen de ogen tot de bovenkant van het hoofd.

De soort komt voor in Brazilië, oostelijk Bolivia, Paraguay, Uruguay en de noordelijke helft van Argentinië.  Je vindt ze in elk leefgebied, behalve hoge berggebieden, zeer droge gebieden en dichte bossen.  Hij blijft meestal op de grond, hoewel hij goed in bomen kan klimmen.  Hij voedt zich met wormen, insecten, kleinere vogels, eieren en fruit. 

Het aantal nakomelingen per nest varieert tussen de vier en twaalf.  De geboorte vindt plaats na een draagtijd van 12 tot 13 dagen.  Daarna leven de jonge dieren ongeveer twee maanden in de buidel van de moeder.  Oudere jongen kunnen door het vrouwtje op haar rug worden gedragen.