ondergeslacht

Zebra’s

hippotigris

Zebra’s zijn paardachtigen en familie van de paarden en de ezels.  Vroeger is er geprobeerd om zebra’s tam te maken, zodat je ze net als een paard kon berijden. Zebra’s zijn erg vriendelijk maar als ze iets moeten, zijn ze erg wild.  Ook zijn ze kleiner en niet sterk genoeg om een kar te trekken of om op te rijden.   

Het is een planteneter en eet vooral oud, hoog gras, maar soms ook blaadjes en struikjes.  Hij eet de hele dag door.  In de regentijd is er genoeg gras, maar als het erg droog is, moeten ze soms grote afstanden lopen om aan eten te komen.  Hij drinkt 1 of 2 keer per dag, maar kan ook 2 dagen zonder te drinken.

Zebra’s leven altijd met elkaar in een groep en zijn daarom kuddedieren.  De hengsten in zo’n groep zijn vaak erg wild.  Ze gaan dan op hun achterpoten staan en trappen en bijten elkaar.  Dit doen ze om te laten zien wie de baas is en om indruk te maken bij de merries.  Ze kunnen goed horen en ruiken.  Ze hebben zelfs twee organen om mee te ruiken.  Behalve de neus hebben ze ook iets dat boven in de mond zit en als ze hun bovenlip optrekken, dan gebruiken ze dit om te ruiken.  

Als het veulentje bijna wordt geboren, gaat de merrie een paar dagen weg.  Het veulentje weegt bij de geboorte ongeveer 35 kilo en heeft bruine strepen.  Binnen 10 minuten kan het op zijn benen staan en binnen 1 uur kan het lopen en rennen.  Al na een paar dagen herkent hij zijn moeder aan haar strepen.  Het is het veiligst voor de zebra om bij de groep te blijven, want er is vaak wel één dier die de vijand hoort, ziet of ruikt.  

Als een zebra bedreigd wordt, gaat hij op de vlucht.  Hij kan heel hard lopen, wel 60 kilometer per uur.  De grootste vijand is de leeuw.  Die sluipt vaak heel stil naar de zebra toe en als hij dichtbij is, bijt hij de zebra in de nek.  Als de zebra zijn vijand wel op tijd ziet, kan hij zichzelf goed verdedigen.  Met zijn tanden probeert hij te bijten, met zijn achterpoten schopt hij alle kanten op en zo kan hij dan goede trappen uitdelen. Met één goede trap kan hij de kaak van een leeuw stuk maken of zelfs een hyena mee doden.

Zijn strepen zijn ook belangrijk.  Als een zebra in een groep staat, kan een roofdier moeilijk zien waar de ene zebra eindigt en de andere begint.  Hoewel alle zebra’s op elkaar lijken, zijn ze toch allemaal anders.

foto’s : rui ornelas, mahdi karim, pharaoh hound

2 soorten