familie

Zeeschildpadden

cheloniidae - seaturtles

Zeeschildpadden zijn familie van de grote landschildpadden en komen in alle soorten zeeën voor als het er maar warm is.  Ze zijn allemaal erg bedreigd. 

Zeeschildpadden zijn heel lang geleden ontstaan uit schildpadden die meer op het land leefden.  Ze zijn zeer goed aangepast aan een leven in zee, maar moeten af en toe ademhalen boven water.  In rust kan de schildpad lange tijd onder water blijven.  De snelheid van een zeeschildpad onder water kan tot 30 kilometer per uur gaan.  De meeste soorten kunnen lange afstanden afleggen, waarbij ze zich met de stroom van de zee laten meetrekken. 

Om de twee jaar komen de wijfjes naar het strand om eieren te leggen.  Op zandstranden graaft het wijfje met haar achterpoten een kuil en legt daarin haar eieren.  Stropers gebruiken dit moment om de eitjes op te vangen om te verkopen.  Er zijn ook mensen die de eitjes meenemen om ze op een veilige plaats verder te laten uitbroeden.  Als het vrouwtje klaar is, gooit ze de kuil dicht en kruipt terug naar zee.  Vanaf nu laat ze haar jongen helemaal alleen.  Na het uitkomen trekken de jonge zeeschildpadjes direct naar het water.  Het grootste deel wordt binnen korte tijd door vissen opgegeten.

Ze eten vooral kwallen, kreeften en inktvissen.  Vijanden van zeeschildpadden zijn grote roofvissen, maar de jongen worden zelfs uit het water geplukt door roofvogels.  Meeuwen lusten ze best wel.  Ook worden de nesten met eieren op het land uitgegraven door de wasberen.  Grote zeeschildpadden hebben niet veel vijanden.

Maar de grootste vijand is de mens, die direct op de schildpadden jaagt om hun vlees, vet en schilden.  Ook komen vele dieren om het leven tijdens de visvangst.  Ze komen vast te zitten in de visnetten van de mensen en worden dan vaak teruggegooid in de zee.  Jammer genoeg hebben de dieren zich dan al flink pijn gedaan en worden ze door de roofvissen gemakkelijk gepakt.   

Ook vindt de zeeschildpad minder en minder plaats om haar eieren te leggen.  Het gebeurt ook vaak dat de kleine schildpadjes die uit het ei komen in de war raken.  Ze trekken niet naar zee, maar gaan de andere kant op waar ze geen schijn van kans maken.  De jacht is streng verboden.  Maar jammer genoeg wordt er door de mensen nog vaak stiekem gejaagd op deze dieren. 

In China wordt het vlees in de soep gedraaid en gelooft men dat het schild toverkrachten heeft.  In Japan wordt het schild als geluksbrenger gebruikt en een sleutelhanger van gemaakt.  Deze dieren staan dan ook op de rode lijst van bedreigde diersoorten.

foto’s : steve jurvetson, albert kok, raybx973, mila zinkova

6 soorten