familie

Zijdestaarten

hypocolius - grey hypocolius

De zijdestaart hoort bij een familie zangvogels die maar één soort telt.  Vroeger werden ze bij de buulbuuls en de klauwieren geteld, maar nu zijn ze dus een aparte familie.  Het laatste grote onderzoek zegt dat ze familie zijn van de pestvogels.  De zijdestaart is een slanke vogel met een lange staart die voorkomt in halfwoestijnen in Afrika, Arabië tot India.  Ze kunnen in grote zwermen rondvliegen op zoek naar vruchten.  Het zijn trekvogels die in de winter naar warmere streken trekken. 

Hij lijkt van vorm en verenkleed goed op de pestvogel.  De veren op zijn kop kunnen rechtstaan als een kuifje.  Hij kan tussen de struiken van takje naar takje springen en lijken zo goed op de babbelaars of de kruiplijsters.  Ze zitten graag in droge bossen en struiken in halfwoestijnen.  Daar gaan ze op zoek naar bessen en vruchten zoals vijgen en dadels. 

foto’s : gnu free, nikhildevasr, ajdh

deze familie telt maar één soort